Madárfészek az ablakban

Írta:

2020. 07.21.

Mama-madár:

A tojások:

A tojásokból kikelt fiókák:

2020. március 16. óta üres az iskola, a termekben, a folyosókon csend van. Az iskolaudvar árnyas fái madárcsicsergéstől hangosak. A természet páratlanul gyorsan visszavette azt, ami az övé. A fű hatalmas, sűrű, hiszen nem tapossa senki…

Tombol a nyár, élvezzük a nyári szünetet, de készülünk az új tanévre, festünk, takarítunk az iskolában. És akkor jön a hatalmas felfedezés: a 4. osztály madáretetője az ablakban madárfészekké vált. Nézzétek:

Valószínű, hogy fekete rigó költözött a ház alakú madáretetőbe. Hamarosan kikelnek a fiókák. Megfigyeljük őket és az osztály új lakóit, az elsősöket, megismertetjük a terem váratlan beköltözőivel.

Itt olvashatjátok, hogy mit kell tudnunk a fekete rigókról:

 Az egyik legközismertebb és leggyakrabban szemünk elé kerülő énekesmadarunk, mely igen jól alkalmazkodott az ember jelenlétéhez. A hímek teljesen feketék, míg a tojók és a fiatalok barnás színezetűek. Költési időben kora hajnaltól, szinte még teljes sötétségben elkezdi hangos énekét. Lószúnyogokkal, gilisztákkal táplálkozik, melyeket főként a talajon kap el. A hidegebb idő beálltával fokozatosan áttér a bogyós termésekre (galagonya, vadrózsa, bodza), de gyümölcsöket is előszeretettel fogyaszt. Télen lágyeleség – gyümölcs, zöldség, sajt, túró – kihelyezésével segíthetjük áttelelését.

Élőhelye, költése:

Eurázsiai elterjedésű faj, de betelepítették Ausztráliába és Új-Zélandra is. Jól alkalmazkodó madár, hazánkban szinte mindenütt megtalálja életfeltételeit. A XX. század közepén a városi parkokban, lakótelepeken, kertekben, fasorokban is megtelepedett. A településeken történő térhódítását a több táplálék és a kevesebb ragadozó idézte elő. Évente kétszer, legfeljebb háromszor költ. Territoriális madár, a hímek már februárban revírt foglalnak, melyet hangos énekükkel jeleznek. A fészket a tojó építi, meglehetősen változatos helyekre. Leggyakrabban bokrokon, fákon, épületeken, ereszcsatornákon, vagy akár a talajon gallyakból, fűszálakból és sárból alakítja ki a fészkét. Meglehetősen elővigyázatlan, emiatt rendszeresen megsemmisülnek fészekaljai.

Sok esetben előfordul, hogy a tojásos fészekaljakat elhagyja és máshol kezd költésbe. Rendszerint 4-6 tojást rak. A fiókák még teljes röpképességük előtt kiugrálnak a fészekből, de szüleik még hetekig etetik őket. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy jó szándékú emberek a gyámoltalannak és elhagyottnak tűnő fiókákat megfogják, hazaviszik nehogy elpusztuljanak. Erre azonban semmi szükség, ugyanis jelzőhangok alapján az öreg madarak a fészket elhagyó fiatalokat könnyedén megtalálják és teljes kifejlődésükig etetik őket.

 

Vissza a kezdő oldalra