GÁBOR DÉNES KÖZÉPISKOLAI ÖSZTÖNDÍJ 2020

„ŰR-TECHNOLÓGIA-FÖLD”

Írta:

2020. 10.01.

Idén júniusban ünnepeljük Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját. A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma úgy határozott, hogy 5. alkalommal is meghirdeti a Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj pályázatot. Az idei pályázat a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével jött létre. A BME Tehetségsegítő Tanács, a BME Simonyi Károly Szakkollégium, az ELTE Fizikai Intézet, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Messze-hangzó Tehetségek Alapítvány, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, az Országos Tudományos Diákköri Tanács és a Rákóczi Szövetség is segítette a pályázat népszerűsítését. Iskolánk tanulója Szabadi Kata 10. osztályos tanuló-Fábián Mariann tanárnő felkészítésével nyújtott be pályázatot. Leleményes, bátor és jól alátámasztott látomásokat és ajánlásokat vártak a diákoktól, hiszen Gábor Dénes elhíresült mondása szerint:

„A jövőt nem lehet megjósolni, de a jövőnket fel lehet találni.”

 A vállalkozó kedvű diákok az alábbi témakörökben fogalmazhatták meg víziójukat:

- 1. Az űrtechnológiai eredmények földi hasznosítása

-2. Emberek helyett robotok az űrrepülésben

 3. A műholdas földmegfigyelés kora

4. Újra magyar személyzet az űrben

Szabadi Kata –Újra magyar személyzet az űrben témakört választotta.

 A kizárólag jeligével azonosított pályázatokat két fordulóban, egységes szempontok alapján, pontozással értékelte 13 elbíráló. Az elbírálásra az űrkutatással, űrtechnológiákkal foglalkozó szakemberek és a kuratórium tagjai vállalkoztak. Kata méltóképpen képviselte iskolánkat pályázatával a díjazottak közé került felkészítő tanárjával Fábián Mariann tanárnővel.

A középiskolai ösztöndíjat és az OTDT Tehetségútlevelét és a Rákóczi Szövetség különdíját a kialakult pandémiás veszélyhelyzet miatt a szokásostól eltérően nem Gábor Dénes születésének évfordulóján június 05-én, hanem egy későbbi időpontban 2020. szeptember 18-án adták át a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. Ünnepség díszvendégei: Dr. Hudecz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke Dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke A rendezvényt Dr. Bendzsel Miklós a NOVOFER Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg, akit Dr. Hudecz Ferenc alelnök köszöntője követett, majd Dr. Csépe Valéria akadémikus szólt a diákokhoz. Szendrő Péter professzor a “Tehetségútlevelet” mutatta be a diákoknak. A megjelent díszvendégek, tanárok, diákok, szülők tiszteletére a rendezvényt állófogadással –szabad beszélgetéssel zárták az akadémia Krúdy Gyula
dísztermében.

Dr. Csépe Valéria, Dr. Bendzsel Miklós, Szabadi Kata

Balról jobbra: Dr. Csépe Valéria, Dr. Bendzsel Miklós, Verebély Dóra, Bokor Evente, Szittyai Anna, Szabadi Kata

Középen Dr.Bendzsel Miklós a NOVOFER Alapítvány kuratóriumi elnöke, tőle balra Dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, tőle balra Dr. Hudecz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, tőle balra Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke. Körülöttük a díjazott diákok, az őket felkészítő tanárok és a családtagok.
Vissza a kezdő oldalra