Vesd bele magad

Írta: Lipták Zsolt 2013. 3. 21.

Iskolánk részt vesz az országos „Vesd bele magad” programba, melynek lényege, hogy a fiatal generációk megismerhessék a növénytermesztést, kipróbálhassák milyen a saját termesztésű növények íze, milyen faladatok vannak a növénytermesztés során, saját „gazdálkodásuk” során közelebb kerüljenek a természethez.

Már közel 2000 kisiskolás kapott, gazdák felajánlásával zöldségvetőmagokat azért, hogy otthon a konyhakertben elvessék, majd az így kapott saját termesztésű zöldségeket a család elfogyassza. A program célja, kettős. Egyrészt segítséget nyújt a gyerekeknek ahhoz, hogy sikeresen tudják felnevelni, gondozni a növénykéiket. Másrészről pedig egy figyelemfelkeltés a célból, hogy ahol rendelkezésre áll minimális méretű házikert, ott már lehet élelmiszert előállítani. A www.vesdbelemagad.hu honlapon a kiosztott hat növény termesztéséhez kapcsolódóan a gyerekek számára érthető módon leírásra kerülnek, és folyamatosan frissülnek a fontos szakmai információk. A weboldalon keresztül szakemberektől is lehet segítséget kérni.

Békéscsaba méltán pályázhat a legvidékiesebb nagyváros címére, s ezt szeretnénk megőrizni, és a következő generációknak továbbadni. Iskolánk célja a programmal, hogy ezt erősítsük. A program nagyban nyújthat segítséget amellett, hogy a fenntartható életmódra, és a környezettudatosságra is felhívja a figyelmet. A program révén olyan ismeretekre tehetnek szert, amely lehet, hogy már nem a mindennapjaik része.

A programban terveink szerint valamennyi alsó tagozatos részt vesz. Minden résztvevő hat növényből álló (borsó, sárgarépa, retek, vöröshagyma, kapor, csemegekukorica) vetőmagcsomagot kap. A vetőmagokat a családon belül bárhol el lehet vetni. A program során a gyerekeknek dokumentálniuk kell majd a növények fejlődését. Azok számára akik végképp nem tudják megoldani a növények elvetését családon belül, az iskola biztosít helyet.

A program megvalósításáért felelős pedagógus Lipták Zsolt.

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra