Őszi Könyvtári Napok programsorozata

Írta: Gyurkó Edit

2013. 10. 11.

Az Őszi Könyvtári Napok programsorozata a Békés Megyei Könyvtárban október 7-én Gyarmati Orsolya arcelemzésről szóló előadásával kezdődött. Kollégiumunkból sok középiskolás diákot érdekelt ez a téma, de egyéb halaszthatatlan elfoglaltságok miatt, végül csak tizenketten ültünk be az előadásra.

Nem bántuk meg, hogy elmentünk, mert sok érdekeset hallottunk. A rövid történelmi áttekintésből megtudtuk, hogy már 3500 évvel ezelőtt a kínai császár udvarában is foglalkoztak tudós emberek annak megfigyelésével, hogy mely arcvonások milyen személyiségjegyeket takarnak. A továbbiakban az előadó elmondta az öt elemen alapuló kínai rendszerezés lényegét és jellemzőit. Mindenki szorgalmasan jegyzetelt, és közben igyekezett besorolni magát, a víz, föld, fa, tűz, fém típusok közül valamelyikbe. Mivel mindenki kevert típus, és nincs két egyforma ember - s ennek megfelelően két egyforma arc sincs – ez nem volt annyira egyszerű.

Arra mindenképpen jó volt ez a kis foglalatosság, hogy mindenki egy kicsit jobban megismerte önmagát, és rádöbbent, hogy mennyire különbözőek vagyunk mi emberek, ami különösen hasznos, hiszen hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenki olyan, mint mi, ugyanúgy érez, ugyanúgy gondolkodik… A másság felismerése egyúttal egymás megértését, és a másik iránti toleranciát is fokozza. Egy szóval: hasznos volt az előadás.

Vissza a kezdő oldalra