TÁMOP témanap az iskolában

Írta: Czégény Gyuláné 2013.09.26.

Intézményünk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület megkeresésére örömmel csatlakozott a „Népi kézművesség a Körösök mentén”elnevezésű TÁMOP 3.2.13-12/1-es projekthez.

A projekt első részében január február hónapokban általános iskolás tanulóink részt vettek a kézműves szakkör munkájában, megismerkedhettek a különböző textiles (szövés, fonás, hímzés, nemezelés) technikákkal. Tanulóink hétről hétre alig várták a foglalkozásokat. Az ott szerzett ismereteiket egyesek otthon is gyakorolták.

A program második része iskolánkban már szeptember 11-én elkezdődött, amikor is megtartottuk az első témanapot.

Örömünkre szolgált, hogy a Békés Megyei Népművészeti Egyesület iskolánkat választotta az aktuális sajtótájékoztató helyszínéül.

2013. szeptember 11-én délután immár nemcsak a kézműves szakkör tagjai, hanem iskolánk érdeklődő diákjai és tanárai részt vehettek a rendezvényen.

Meghívott vendégeink a Tabán táncegyüttes táncosai voltak, akik táncbemutatóval és közös táncházzal indították el a napot és gondoskodtak a különösen jó hangulatról. Diákok, tanárok közösen próbálták elsajátítani a különböző táncok alaplépéseit.

Dr Illés Károlyné: kulcstartó készítést, Győrfi Éva: terménybábokat és Széll János: fából készült hangkeltő eszközök készítését mutatta be a tanulóknak. A témanap végén nemcsak a gyerekek, de szüleik is betekintést nyerhettek a különböző technikák rejtelmeibe. Röppentyűk, sípok, dudák, kulcstartók és csutkababák hada várta, hogy tulajdonosai büszkén csomagolják táskába és vigyék haza őket.

A rendezvényen közel 80 fő diák és 20 fő szülő vett részt.

Nagy várakozással tekintünk a második témanap elé, melyet 2013. október 16-án tartunk.

Vissza a kezdő oldalra