Témanap a szlovák iskolában

Írta: Czégény Gyuláné 2013. 12. 16.

Intézményünk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület megkeresésére örömmel csatlakozott a „Népi kézművesség a Körösök mentén”elnevezésű TÁMOP 3.2.13-12/1-es projekthez.

A projekt első részében január február hónapokban általános iskolás tanulóink részt vettek a kézműves szakkör munkájában, megismerkedhettek a különböző textiles (szövés, fonás, hímzés, nemezelés) technikákkal. Tanulóink hétről hétre alig várták a foglalkozásokat. Az ott szerzett ismereteiket egyesek otthon is gyakorolták.

Május 15-én egész napos kirándulás keretében a Vésztő - Mágori Történelmi Emlékhelyet látogatták meg diákjaink.

A program második része iskolánkban már szeptember 11-én elkezdődött, amikor is megtartottuk az első témanapot.

Örömünkre szolgált, hogy a Békés Megyei Népművészeti Egyesület iskolánkat választotta az aktuális sajtótájékoztató helyszínéül.

2013. szeptember 11-én délután immár nemcsak a kézműves szakkör tagjai, hanem iskolánk érdeklődő diákjai és tanárai részt vehettek a rendezvényen.

Meghívott vendégeink a Tabán táncegyüttes táncosai voltak, akik táncbemutatóval és közös táncházzal indították el a napot és gondoskodtak a különösen jó hangulatról. Diákok, tanárok közösen próbálták elsajátítani a különböző táncok alaplépéseit.

Dr Illés Károlyné: kulcstartó készítést, Győrfi Éva: terménybábokat és Széll János: fából készült hangkeltő eszközök készítését mutatta be a tanulóknak. A témanap végén nemcsak a gyerekek, de szüleik is betekintést nyerhettek a különböző technikák rejtelmeibe. Röppentyűk, sípok, dudák, kulcstartók és csutkababák hada várta, hogy tulajdonosai büszkén csomagolják táskába és vigyék haza őket.

A rendezvényen közel 80 fő diák és 20 fő szülő vett részt.

 A második témanapot 2013. október 16-án tartottuk. Ezen a rendezvényen először Kepenyes Pál műsorát tekintettük meg „Azok a csodálatos hangszerek” címmel. A hangszerbemutató után népi kézműves tevékenységeket tanulhattunk. Dr. Illés Károlyné hímzést, Bartha Julianna agyagozást, Lakatos Zsuzsanna gyertyakészítést mutatott be a tanulóknak, akik nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a munkába.

2013. december 2-án Iskolagalériánkban a projekthez kapcsolódó népművészeti kiállítást rendezett Dr. Illés Károlyné. A kiállítást Pál Miklósné  a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke nyitotta mag.

2013. december 11-én került sor a harmadik  témanap megrendezésére, amely a projekt záró rendezvénye is volt egyben.

Ezen a napon a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes Szarka Zsolt vezetésével nagyon jó hangulatot teremtett a szlovák és magyar táncok bemutatásával. A   táncbemutatót követően önfeledten tanulták a tánclépéseket  tanulóink. A program második felében újabb kézműves tevékenységeket tanulhattak meg diákjaink. Dr. Illés Károlyné karácsonyi ajándék zacskó készítést, Balogh Ferencné mézeskalács díszítést, Lukács Eszter szalma fenyődísz készítést mutatott be a gyerekeknek. Többen ezen a rendezvényen készítették el a karácsonyi ajándékot szeretteiknek.

Iskolánkban nagy hagyománya van a kézműves tevékenységeknek, tanulóink mindig szívesen vesznek részt az ilyen rendezvényeken. A „ Népi kézművesség a Körösök mentén” elnevezésű projektben való részvétel elősegítette tanulóinkat abban, hogy a tanítási órákon kívül is betekintést nyerjenek a különböző kézműves technikákba és szakképzett szakkörvezetők vezetésével készítsék el a munkadarabokat.

Köszönjük  a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökének Pál Miklósnénak, Dr. Illés Károlyné szakkörvezetőnek a munkáját.

További képek a Képgalériában

Vissza a kezdő oldalra