Kovačicán jártunk

Írta: Kukla Zsuzsanna és Mezősi Abigél 7. osztályos tanulók

2014. 12. 01.

Néhány iskolatársammal együtt olyan szerencsések lehettünk, hogy Szerbiában járhattunk. Magyarországról tizenöten utaztunk: öten mi csabaiak, öten Tótkomlósról és öten Szarvasról.

Délelőtt 9,15-kor indultunk és csak este 5-re értünk Kovačicára, ahol nagyon kedvesen fogadtak minket az ottani iskolában. Először elmondták, hogy ki melyik családnál fog lakni. Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy családoknál fogunk aludni, mert még ilyen jutalom kiránduláson nem jártunk. Szerencsére mindenki kedves, szívélyes családhoz került, ahol a családban legalább az egyik szülő jól beszélt szlovákul, így könnyen megértettük egymást.

Este a kultúrházban programmal kedveskedtek nekünk. Az iskola néptánccsoportja kovačicai népviseletben mutatta be műsorát. A próza és mesemondó verseny győzteseinek előadásában is gyönyörködhettünk.

Másnap a „gyámjainkkal” az iskola fordított napján vettünk részt. Jól éreztük magunkat, mert a diákok tartották az órákat, a tanárok pedig a padban üldögéltek. Diák volt az igazgató is, és a szünetekben a diák tanárok a tanáriban töltötték az idejüket. Mi az iskolában ebédeltünk, de a szerb diákok hazamentek ebédelni. Náluk nincs menza, csak tízórait és uzsonnát lehet befizetni. A másik szokatlan dolog, hogy délelőtt és délután is van tanítás. Egyik héten délelőtt járnak, másik héten délután, mert csak így férnek el az iskola tantermeiben.

Ebéd után a szomszédos faluba, Debeljačára volt meghívásunk, ahol sportversenyen vettünk részt. A diákok többsége folyékonyan beszélt magyarul és szerbül. Velük is barátságot kötöttünk.

Másnap délelőtt még két szép program várt ránk Először a Naiv Festők Galériáját néztük meg, majd Martin Jonáš, világhírű naiv festő emlékházát látogattuk meg.

Sajnos gyorsan eltelt a délelőtt, és búcsút kellett vennünk új barátainktól és vendéglátóinktól.

Valamennyien nagyon jól éreztük magunkat, és reméljük, hogy a következő években ez a barátság nem szakad meg.

 

Vissza a kezdő oldalra