VÉGRE ITT A SULI!

Írta: Fábián Mariann, tanár

2017. 08. 01.

Végre itt a suli! - Ki kezdi így a tanévet?

Szinte mindenki, bár kevés diák vallja ezt be. Milyen tapasztalatokból jutottam erre a kijelentésre?

Augusztus 31-én, a Szlovák Iskola évnyitóján, az udvaron sok-sok mosolygós, vidám kis és nagy diákot láttam. Szeretettel köszöntötték tanáraikat, összeölelkezve örültek egymásnak. Jó volt ennek tanúja lenni.

Az ünnepségen a felső tagozatos diákok mellett már néhány elsős is mondott verset. Az új tanévet, mint mindig, igazgatónő nyitotta meg. Az alábbi sorokban az elhangzott beszédet olvashatjuk.

Mindenkinek - pedagógusoknak, diákoknak - élményekben, sikerekben gazdag 2017-18-as tanévet kívánok!

A képeket készített: Fábián Marianna

Igazgatónő tanévnyitó beszéde:

Kedves Diákok, Szülők, kedves Kollégáim!

 A Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium vezetése nevében nagyon sok szeretettel köszöntöm a 2017/2018. tanév tanévnyitó ünnepségén megjelent valamennyi tanulónkat, a kedves szülőket, intézményünk valamennyi dolgozóját!

Kedves Gyerekek!

Még biztosan mindannyian a nyári élmények hatása alatt álltok és nem is nagyon akarjátok elhinni, hogy véget ért a nyári szünet! Talán a legszívesebben a párna alá dugnátok a fületeket, amikor a televízióban, a rádióban a felnőttek a nap minden szakában már a tanévkezdésről beszélnek. Pedig itt van, elérkezett az idő, hihetetlenül gyorsan elteltek a vakáció örömteli, gondtalan napjai, holnap már becsöngetnek a tanórákra az iskolában. Az elmúlt néhány napban a városban és a tankönyvosztás során az iskola folyosóján bizony jó néhány szomorú tekintetű tanítvánnyal volt szerencsém találkozni, de a szomorú tekintetek mögött én látni véltem az új tanév megkezdésének az izgalmát is, azt az örömöt, hogy újra találkozhattok a barátaitokkal, osztálytársaitokkal!

Az új tanév egyben az újrakezdést, a tiszta lappal való indulást is jelenti. Tudom, hogy most van itt a nagy fogadalmak időszaka, hogy „most majd jobban fogok tanulni, mint tavaly”, „most majd kijavítom a négyesemet ötösre”, meg „majd az idén nem kell anyának reggelente keltegetni”, „nem fogok mindent az utolsó pillanatra hagyni”… Ha megengeditek, én is kérnék Tőletek valamit. Én azt szeretném, azt kérném, hogy ha vannak ilyen fogadalmaitok, akkor azokat tartsátok is be! Higgyétek el, sokkal könnyebb az iskola, ha vannak céljaitok, elképzeléseitek és minden nap edzitek egy kicsit az akaraterőtöket!

Emlékezzetek a nyár nagy sportsikereire, a világbajnok vívókra, úszókra! A londoni atlétikai világbajnokságon két békéscsabai atléta, Márton Anita súlylökő és Baji Balázs gátfutó ért el világraszóló eredményt. Milyen büszkék voltunk rájuk! A két csabai atléta a világszínvonalú sportteljesítmény mellett kiválóan tanul is, egyetemre jár. Ugye milyen erős akaraterejük van?! Legyenek ők a példaképeitek!

Kedves Diákok!

 Induljon számotokra ez az új tanév néhány olyan üzenettel, hogy mosolyogva, jó érzéssel lépjétek át az iskola küszöbét!

1. Holnap kezdődik a tanév legrövidebb hete, hiszen csak 1 napot kell iskolába jönni és újra itt a hétvége!

2. Tanulni végül is jó dolog, a tanulás által lesztek okos, felelősségteljes felnőtt emberek.

3. Iskolába járni is jó dolog, hiszen az iskola tele van élményekkel. Legyetek nyitottak és érdeklődők, hogy részesei lehessetek az élményeknek!

4. Közösségben lenni jó, barátkozzatok, ismerjétek meg a társaitokat, hiszen általuk is tanulhattok, jobbak, többek lehettek!

A mi iskolánk messze földön arról híres, hogy ide a tanulók szeretnek járni, mert a gyerekekre nagyon odafigyelő, a szakmájukat nagyon szerető pedagógusok dolgoznak itt.

A nyár sok szempontból az aktív pihenés időszaka volt a tanulók, a pedagógusok és az iskolavezetés számára is. A nyár folyamán 32 tanulónk vett részt különböző szlovákiai nyelvi, országismereti táborokban. Intézményünk pedagógusai közül Lopusnyi Natália és Tarkó Ákos kísérték el a tanulóinkat. Köszönjük a munkájukat!

A nyár folyamán az intézményben szorgos munka folyt, az egész intézmény alapos nagytakarításon és karbantartáson esett át, fényes padló, frissen meszelt vizesblokkok, tiszta tantermek várják a tanulóinkat. Köszönettel tartozunk fenntartónknak, az Országos Szlovák Önkormányzatnak, hogy jó gazda módjára biztosítja az intézmény fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges forrásokat!

Néhány gondolat erejéig szeretnék az előttünk álló 2017/2018 tanévről szólni:

2017. október 6.-8. között intézményünk ad helyszínt és egyben a rendezésért is felelős – a középiskolások nemzetközi népismereti vándorversenyének. Magyarország/Románia/Szerbia szlovák gimnáziumainak tanulói találkoznak városunkban.

Az előttünk álló tanév tanévben is sokat szeretnénk utazni tanulóinkkal Szlovákiába, Romániába és Szerbiába szlovák nyelvi programokra, versenyekre. Az utazások költségei egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben terhelik a családok pénztárcáját, a költségeket intézményünk költségvetése a fenntartónk támogatása, ill. a szlovák állam fedezi, pályázatok útján. A külföldi programokon való részvétel azonban jutalom, azt jó magaviselettel, szorgalommal, jó tanulással és közösségi munkával kell kiérdemelni.

Tanulóink első 15 fős csoportja (7-8. osztályosok), szeptember 3.-án indulnak Szlovákiába, Lipták Zsolt tanár úr kíséretével.

A 2017/2018. tanévben is sor kerül az Egészségnapra, decemberben a Szlovák hetet szervezünk sok-sok változatos programmal. Az előttünk álló tanév két újdonságot is hoz: a Szülői Szervezet támogatásának köszönhetően, az általános iskola felső tagozatán „robotika” szakkört indítunk. A második újdonság pedig az, hogy 2018 tavaszán szeretnénk megrendezni a Pénz7 témahetet, amely diákjaink pénzügyi tudatosságát interaktív eszközökkel fogja fejleszteni.

Mindig izgalmas és egyben érdekes programnak ígérkezik a DÖK nap, amelyhez az előttünk álló tanévben a gimnazisták számára még egy pályaorientációs nap is csatlakozik. Bár még nagyon – messze van, de abban is biztos vagyok, hogy majd megint sok meglepetés vár rátok a gyermeknapon!

Intézményünkben hagyomány, hogy külön köszöntjük az első osztályosainkat.

Kedves első osztályosok!

Itt az ünnepségen már megmutattátok, hogy milyen ügyes gyerekek is vagytok! Tudtok már szépen, hangosan szavalni, köszönni, fegyelmezetten ülni, figyelni és a mai naptól kezdve már iskolások vagytok!

Álljatok most fel, hogy lássunk benneteket! Azt kívánjuk nektek, hogy sok – sok piros csillagot gyűjtsetek az ellenőrzőtökbe, igyekezzetek jól tanulni, hogy ne csak ti, hanem a szüleitek is sokat mosolyogjanak, ha belépnek az iskolába.

Köszöntsük közösségünk legfiatalabb tanulóit nagy- nagy tapssal!

Első osztályosainkat az osztályteremben ajándékok várják, intézményünk Szülői Szervezete és Szarvas Péter, Békéscsaba MJV polgármestere jóvoltából.

Szeretettel köszöntöm gimnáziumunk 9. évfolyamos tanulóit, akik számára az általános iskola befejezése után egy új életszakasz kezdődik, ahol a tanulásé a főszerep. A gimnázium komoly követelményeket támaszt a tanulókkal szemben. Az első naptól kezdődően legyetek kitartóak, fogalmazzatok meg célokat és küzdjetek meg a sikerért, hiszen elődeitek eredményessége benneteket is kötelez.

Kedves Szülők!

Az iskolakezdés, a tanévkezdés egy kicsit megváltoztatja a családok mindennapjait. Az iskola mindenkit fegyelmezettebbé tesz, elég csak a reggeli felkelésre, a rendszerességre gondolni a nyár laza gondtalanságát követően. Bizony – bizony, nemcsak a gyereknek, de a szülőknek is becsengetnek holnaptól! Nevelőtestületünk teljes szívvel, odaadással foglalkozik a ránk bízott gyermekekkel, szeretnénk számukra a lehető legjobbakat, legtöbbet nyújtani. Kedves szülők, ahogyan eddig is tették, a jövőben is forduljanak hozzánk bizalommal/

Szentgyörgyi Albert Nobel díjas tudósunk mondta:

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”.

E gondolatok jegyében a 2017/2018 – as tanévet ünnepélyesen megnyitom.

További képek
Vissza a kezdő oldalra