Interjú Bajczer Csabával

Írta: 11. osztály tanulói

2018. 09. 28.

Mindenkit büszkeséggel tölthet el, ha egy világcsúcstartóval jár egy iskolába. Még elképesztőbb, ha egy többszörös világcsúcstartóról van szó. De talán többen nem is tudják, hogy a mi iskolába is jár ilyen sportoló. Ő Bajczer Csaba, 11. osztályos tanuló. Mi, az osztálytársai nagyon büszkék vagyunk rá és szeretnénk, ha mindenki megismerné a sikereit. Ezért készítettük vele a következő interjút.

Milyen sportban versenyzel?

-Erőemelésben.  Kezdetben az ifjúsági korcsoport 75 kg-os, mostanában pedig a 82,5 kg-os versenyzői között.

Milyen eredményeket értél el a korcsoportodban?

-          4 Európa- és 6 világrekordot jegyzek. A legutóbbit most vasárnap értem el.

Mennyi volt ez a legutóbbi világcsúcs?

-          265 kg, felhúzásban.

Hogyan és mikor kezdted el az erőemelést?

-Körülbelül 4 éve kezdtem el edzőterembe járni, mert érdekelt a testépítés. Azután 2 éve kipróbáltam az erőemelést és itt ragadtam. Nagyjából másfél éve versenyzek.

A családod támogatja a sport pályafutásodat?

-Igen. Büszkék az eredményeimre és minden területen támogatnak. Több versenyre apukám visz el, a versenysúly fenntartásához szükséges diétás ételeket édesanyám készíti el, és anyagilag is támogatnak.

Ha otthon vagy, Tótkomlóson, az ismerőseid mit szólnak az eredményeidhez?

-          Sokan gratulálnak.

Mit érzel, amikor lemész az edzőterembe?

-          Ha verseny közeledik, akkor fáradtságot. De az edzőterembe menni mindig egy hazatérés, mert a hangulat nagyon barátságos, támogató közeg vesz körül.

Hogyan kerülsz be a versenyekre?

-          Internetes regisztráció révén.

Milyen viszonyban vagy a többi versenyzővel?

-Az edzőteremben és a versenyeken is fantasztikus és támogató a hangulat.  Bár az emberek egy része előítélettel viseltetik a testépítők , erőemelők iránt, izomagyúaknak tartják őket, én nagyon pozitív tapasztalatokról számolhatok be. Sokat beszélgetünk, támogatjuk egymást.

Mi ösztönöz az újabb és újabb eredmények elérésére?

-          Az új rekordok elérése egyben a határaim feszegetése is. Ilyenkor az ellenfeleken kívül önmagam is le kell győznöm. Nagy hajtóerő, ha én vagyok a legjobb a kategóriámban. Ráadásul iszonyatosan élvezem a versenyek közegét.

Vannak-e példaképeid?

-Az életben sok emberre felnézek, de természetesen a sportban is vannak olyan emberek, akik valamiben példaként szolgálnak számomra. Egyikük Borbíró Zoltán, akinek sportemberként tanúsított mentalitását követendő példának tekintem.

Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

-          Nehéz lenne megmondanom. Mindegyikre más-más tekintetben vagyok büszke.

Milyen további terveid, céljaid vannak a sport terén?

-Szeretném az abszolút bajnoki címet elérni , ebben a legutóbb a második helyig jutottam. A magyarországi erőemelésben is létrehoztak már teljesítményhez kötött, úgynevezett elit szinteket. Ezeken már mindkét általam képviselt súlycsoportban is kvalifikáltam magam. Persze a csúcsok csúcsa a Mr. Olympia versenyre való bekerülés és az ott elért eredmény. Sajnos az erőemelés nem olimpiai sportág, ez a verseny helyettesíti az olimpiai megmérettetést. Távolabbi terveim között szerepel a testépítés folytatása is.

Hol vettél már részt versenyeken?

-A sok magyar versenyen kívül versenyeztem már Franciaországban és Lengyelországban. A közeljövőben készülök Szlovákiába és a floridai Orlando-ba.

Vannak-e szponzoraid?

-          Sajnos még nincsenek, de törekszem rá, hogy legyenek, mivel ez a sport eléggé költséges. Ennek egyik eszköze a nemrégiben elkészült Facebook rajongói oldalam is.

Végül, milyen jó tanáccsal szolgálnál kortársaidnak?

-Amit mindig is mondok: éljünk és táplálkozzunk tudatosan. És sportoljunk. Nem feltétlenül erőemelést. Bármit.

Vissza a kezdő oldalra