DÖK nap

Írta: Kéri Kata 10. osztályos és Tóth Tamás 9. osztályos tanuló

2019. 4. 26.

Idén is megrendezésre került a DÖK nap avagy fordított nap. A „plakátok” amelyeket kiragasztottak az osztályokba, izgalmas programokat hirdettek, így már előre tudtuk, hogy sok érdekes dolog vár ránk.

A program résztvevői a gimnazisták voltak, ami 8 órától délig tartott. Sorszámok alapján csoportokba rendeződtünk, így született meg a 10 csapat, és egy kvíz kíséretében mértük össze a tudásunkat. A vetélkedőt telefonnal játszottuk, amihez szükségünk volt a Kahoot alkalmazásra. A kvíz körülbelül 35 perc volt, és 29 kérdésből állt.

A következő program egy volt diákunk, Mucsi Vanda élménybeszámolója volt Kínáról, ahova ösztöndíjjal jutott ki, és ahol fél évet tartózkodott. Egy prezentációval is készült, amelyben javarészt saját képekkel prezentálta például a helyi gasztronómiát, vagy a városban található épületeket. Sok érdekességet megtudtunk Kínáról, de a legizgalmasabb az volt, amikor a kínai nagy falról és a Tiltott Városról beszélt. Egy szó, mint száz, Kína kultúrája, társadalma, gasztronómiája és történelmi épületei sokkal színesebbek, mint azt valaha gondoltuk volna.

A következő programként egy 11. osztályos tanuló, Bajczer Csaba tartott előadást amerikai útjáról. Az Orlandóban megrendezésre kerülő világbajnokságon Csabi is részt vett, figyelemre méltó eredményeket ért el, 3 világrekorddal tért haza. Nagyon sok képet és pár róla készült videót mutatott nekünk, mellette az élményeiről is beszámolt. Ő is említést tett a helyi ételekről, sőt érdekességként még azt is megemlítette, hogy ott 5 évnél idősebb autóval nehéz találkozni. Mesélt nekünk az „Outlet” bevásárlóközpontról is, ami óriási területen fekszik. Csabinak mindenképpen kifizetődő volt ez az útja, mind eredmények, mind tapasztalatok szempontjából.

A nap utolsó programja Fazekas Anna, szociológus előadása volt, ahol többek között az információáramlásról és a médiáról esett szó. Kitért az információk valóságalapjára, arra hogy az interneten, a TV-ben vagy a rádióban hitelesebbek-e azok, valamint beszéltünk a „cyber bullying”-ról, aminek a magyar megfelelője az „internetes zaklatás”. Utána megint csoportokra osztódtunk. Azt a feladatot kaptuk, hogy rajzoljuk le, illetve adjuk elő azt, amit húztunk. Izgalmasak voltak az eredmények, annyi szent!

A nap még nem ért véget, hiszen várt még ránk egy meglepetés, ami pizza volt! Lehet ennél jobban lezárni egy napot?!

A mosolygó arcokat látván kijelenthetjük, hogy mindenki jól érezte magát, és pizzával teli hassal ment haza, hogy kiélvezze a szünetet.

Köszönjük iskolánk alapítványának a támogatást!

Vissza a kezdő oldalra